Данъчни менте са се опитали да правят проверки в магазини в Пловдив, предупредиха от пловдивската структура на НАП. 

Само за седмица там са постъпили четири сигнала от собственици на търговски обекти под тепетата, които са се оплакали, че са били „проверявани”. Според сигналите става дума за двама мъже, които влизали в магазините и се представяли за служители на НАП.

Мъжете, единият от които нисък, набит и гологлав, а другият висок и слаб, влизали като клиенти, купували нещо дребно и ако не получели касова бележка, предлагали на нарушителя да му „спестят” издаването на акт и налагането на санкция срещу дребна сума в брой. 

Общото и в четирите случая е, че посетените обекти са без видеонаблюдение. Затова се смята, че мнимите данъчни специално подбират магазини за проверка, в които да няма камери. Целта им е да не бъдат записани и проследени.

„НАП Пловдив обръща внимание, че служителите на приходната администрация винаги се легитимират със служебна карта при извършване на проверка. Не изискват и не приемат плащания в брой”, съобщи говорителят на данъчните в Пловдив Божана Илиева. Тя уточни, че всички дължими суми по глоби и актове се плащат безкасово по банков път по сметката на съответната териториална дирекция. 

Искането на пари в брой означава, че става дума за измама или корупция, за което трябва да се сигнализират НАП и МВР.

Служебната карта на данъчните не може да бъде фалшифицирана, защото е отпечатана на специална хартия и е защитена с воден знак. Освен трите имена, ЕГН, длъжност и месторабота на служителя, на нея е изписан и уникален номер на издаване. 

При съмнение, че картата е фалшива, гражданите могат да позвънят на информационния телефон на НАП 0700 18 700 и своевременно да разберат дали проверяващият е действително данъчен инспектор.