Бургаските данъчни заедно с инспектори от Областната инспекция по труда започнаха вчера проверки в Слънчев бряг. Акцията е във връзка с туристическите услуги, освен това се проверява дали се спазва данъчно-осигурителното и трудовото законодателство.

Държавните чиновници установили, че в заведенията в Слънчев бряг има хора, които работят за 240 лева месечно, което е минималното възнаграждение, определено от закона у нас. Това показали трудовите договори, които управителите показали без проблем.

Съмнително ниските възнаграждения озадачили и директора на Областната инспекция по труда Павлин Васков, който участвал в проверката. Той изобщо не е повярвал на работниците, че в най-големия курортен комплекс по Южното Черноморие се раздават такива смешно ниски заплати.

Сезонът на жалбите от некоректни работодатели обаче започва наесен, когато вече бившите бармани подават оплаквания за некоректно отношение и заплащане. Проверените търговски обекти тепърва ще представят счетоводните си документи в данъчната администрация.

Междувременно в елитния ни курорт вече действа ново ръководство на държавното дружество „Слънчев бряг" АД. Шефове му разкриха при влизането във фирмата, че са намерили в архивите на дружеството договори със съмнителна полза. 

 „Слънчев бряг" АД стопанисва инфраструктурата на курортния комплекс и в него държавата е мажоритарен собственик със 75% дялово участие. От икономическото министерство установиха, че от 1998 г. досега вследствие на различни продажби постъпленията в компанията би трябвало да са общо около 100 млн. лв., а касовата наличност при смяната на управата е била около 10 хил. лв.

Най-много средства досега са изхарчени от предишните ръководства на комплекса за ремонти и подмяна на ВиК мрежата на курорта „Слънчев бряг".