НАП-Бургас започна наблюдения и проверки на фирмите, предлагащи туристически атракции по морето, както и организирани екскурзии в атракционни заведения и обекти. Това съобщиха от териториалната дирекция.

При една от проверките в заведение за бързо хранене в курорта "Слънчев бряг" е пресечен опит за укриване на над 100 000 лева месечен оборот. Същевременно е било предотвратено и изтриване от фискалната памет на касов апарат на значими суми, които реално са били отчетени, но впоследствие е трябвало да бъдат съществено занижени.

Резултатите от наблюденията на атракционите показват масово неиздаване на касови бележки и неизрядна документация в търговските обекти. В някои от случаите фирмите представят договори с нереално високи комисионни, надхвърлящи 50 процента с цел избягване на данъчно облагане върху реални приходи, каза Христо Узунов, говорител на НАП-Бургас.

Обхванат е целият процес - от пристигането на туристите на Летище Бургас през туроператорските и транспортните фирми, до хотелите, а вече и на самия терен -консумацията и развлеченията по време на престоя, обясни директорът на НАП-Бургас Румен Шарпов.

Очакванията са в края на летния сезон да има значителни допълнителни приходи в бюджета от разкрит реален оборот.