Данъчните са търсили по телефона 43 545 лица с просрочени задължения. Целта е ранно известяване и минимизиране на действия, свързани с принудителното им събиране и образуване на изпълнителни дела, показват данните на Националната агенция по приходите за миналата година. Осъществен е успешен контакт с 76% от тях, като дължимите суми са намалели с 16 млн. лева.

Всеки трети е погасил напълно задълженията си в договорените срокове по телефона, преди образуване на изпълнително дело. Постигнати са и допълнителни резултати, свързани с пълно погасяване на задължения, за които е съществувал риск от изтичане на давност - при 41% от хората с подобни задължения.

Проведени са и 3 кампании по телефона, насочени към 11 242 лица с нови задължения от неплатени данък печалба и данък върху доходите на физически лица и осигурителни вноски, с цел ранно известяване и подпомагане на доброволното погасяване. Осъществен е успешен контакт с 90% от тях, в резултат на което са платени 18,1 млн. лева, посочват от НАП.

Над половин милиард лева от наложен платеж, получени от продажби в Интернет

Данъчните са търсили и 8 131 физически лица и 429 фирми заради получени доходи от наложен платеж за над 143 млн. лева. Осъществен е контакт със 73% от тях, като са  декларирани облагаеми доходи при 1 904 лица (31% от лицата с осъществен контакт) в размер на 16,9 млн. лева.

БТА
БТА

Измерен е фискален ефект от 1,5 млн. лева доброволно декларирани от  лицата задължения. Проведена е също така кампания към 2 580 човека, декларирали доходи от дейност в страната с прекъснати здравно-осигурителни права. Осъществен е контакт с 82% от селектираните лица, 54% от тях е договорен ангажимент за възстановяване на здравно осигурителният им статус.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg