1.5 млн. лева оборот излязоха на светло след проверките на НАП през последните два уикенда по Черноморието.

Това съобщи във Варна шефът на приходната агенция Красимир Стефанов, който в събота срещу неделя лично проследи как вървят ревизиите на шестте дискотеки по крайбрежната алея във Варна.

Той обясни, че заведенията основно не отчитат реални обороти и не издават касови бонове. При една от проверките данъчните се натъкнали на туристически обект с дискотека, който от две години дължи на НАП 100 хил. лв., а не е платил нито лев. В същото време само за една вечер направил оборот от 20 хил. лв., който служителите на НАП иззели в полза на бюджета.

Другото явление, на което се натъкнали данъчните по крайбрежната алея, е, че всяка година едно и също заведение се стопанисва от нова фирма, така че да не могат да бъдат улавяни във времето.

Общо около 100 данъчни служители извършват проверките по морето. Тази седмица се проверяват предимно обекти по Южното Черноморие и шест дискотеки във Варна. Следващия уикенд предстоят ревизии в курортите Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и Албена.

Акциите ще продължат до края на сезона и след това оборотите на всяко заведение ще бъдат сумирани и сравнени с минали периоди. Според НАП събраните данни ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък заедно с лихвите.