Проверка на луксозни имоти, които са придобити през последните 5 години, започва НАП. Инспекторите ще търсят имения, за които държавата е възстановявала ДДС, а те са ползвани само или основно за жилищни нужди. Целта е да установят спазват ли се правилата на данък „уикенд“ при ползването на фирмени активи.

От приходната агенция обясниха, че при всяка проверка ще се засичат фактури и платежни нареждания за купуване на съответния имот, справките декларации за ДДС на фирмата и информация за личния адрес на собственика.

Има много имоти, които се декларират като офиси, но в тях са регистрирани с постоянните си адреси собственикът, съпругата му, децата му и други членове на семейството, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

При разминавания ще се назначават ревизии. Фирмите и собствениците нарушители ще връщат ДДС на държавата с лихвите. Данъчните вече събират информация от фирмените регистри за стойността на извършените сделки в последните пет години.

Преди дни приходната агенция обяви, че стартира проверка и на фирми, придобили 5500 скъпи автомобила, които се ползват не само за служебни цели. За проверките се изисква информация от вносители, лизингови компании и КАТ. При тях ще се засичат данните за пробег, справките декларации за ДДС и документите за ползван данъчен кредит.

За януари от данък „уикенд“ в хазната са влезли 1,3 млн. лв., а амбицията на данъчните е да повишат събираемостта му, съобщи изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов пред в. „24 часа”.