На всеки длъжник към хазната вече може да бъде създаден профил в информационната система на Националната агенция за приходите. Ще има възможност да се съхранява основна информация за всеки човек, като стойността на задълженията му, имущество, притежавани активи, свързани лица, поведение и др. Това е записано в отчета на НАП за дейността през 2015 г.

Създаването на профил на длъжника ще позволи разделянето на гражданите и фирмите в групи, в зависимост от желанието и възможностите им да си плащат дълговете. Това пък ще позволи прилагането на индивидуален подход, който е най-подходящ и ефективен за конкретния длъжник.

Например с коректните граждани и фирми, които просто нямат възможност да платят веднага, се прави разсрочване на задълженията. А за длъжници, които се укриват от данъчните, се пристъпва към блокиране на банкови сметки и имущество, пише "Стандарт".

През миналата година от НАП са поисквали да се открие производство по несъстоятелност на 356 длъжника. При 307 търговци, които системно не си плащат данъците и осигуровките, но отчитат значителни обороти на касовите си апарати, се е пристъпило към изземане на наличните пари в касите им.

По този начин от 347 търговски обекта са събрани 1,3 млн. лв. През 2015 г. приходите от продажбата на конфискувани и изоставени в полза на държавата вещи са в размер на 4,387 млрд. лв.