Най-масово използваното данъчно облекчение е за деца, съобщи Боряна Георгиева от Националната агенция за приходите в началото на данъчната кампания.

От днес до края на април трябва да декларираме доходите си за миналата година. Данъчните облекчения, независимо от какъв характер са, могат да се използват, ако няма публично изискуеми задължения към хазната.

Данъчните облекчения за деца се запазват с аналогичните на миналата година стойности – 600 лева за едно дете, 1 200 лева за две и 1 800 лева за три деца, което представлява 10% от сумата, с която е намалена данъчната основа, обясни Боряна Георгиева.

НАП започва засилени проверки на храни и горива

"За деца, които са с увреждане, може да се ползва облекчение в размер на 12 000 лв. от данъчната основа. Важно е да знаят родителите на деца с увреждания, че могат да ползват и двете облекчения едновременно", каза още Георгиева.

До 1 април може да се използва 5-процентната отстъпка от данъка за довнасяне, като за целта данъкът трябва да е платен в този срок и декларацията – подадена в него.

istock
istock

"От началото на март месец очакваме вече да е налична предварително попълнената декларация, като тя се достъпва с електронен подпис или с ПИК. На практика лицето, когато достъпи тази информация има право да промени размера, който е посочен на дохода, който лицето е получило, ако това по някаква причина не отговаря на действително получения от него доход", поясни тя.

Във всеки случай за данъкоплатците е важна новост за сметката, по която се плаща данъкът.

"Независимо от това лицето къде живее, къде е постоянният му адрес, заплащането на дължимия данък се извършва по една сметка за данъци в Българска народна банка. Другото ново и важно за лицата по отношение на плащането, е да знаят, че е водеща датата, в която парите ще постъпят по сметките на Националната агенция за приходите", уточни Георгиева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg