Вместо за подаръци спестените пари за Коледа ще отидат за данъци. Това очаква много българи, които не са си платили такса смет и налозите за жилището или колата.

Кметовете взеха присърце депешата на финансовия министър Симеон Дянков спешно да подгонят длъжниците.

Навсякъде общините пращат писма за неплатени местни данъци и такси. Гражданите ще бъдат призовани да се издължат до месец. Ако поканата не бъде изпълнена, имената на длъжниците ще бъдат оповестени публично и ще се пристъпи към принудително събиране, категорични са повечето градоначалници.

Общините ще дадат ултиматум и на фирмите, които имат борчове към местната власт.

В Пловдив специално внимание ще обърнат на несъбраните наеми от общински гаражи. В отделните райони има средно по 2000 клетки, като на месец таксата е 30 лева.
"Ние нямаме много големи длъжници, но затова пък дребните задължения от 50 до 200 лева са с хиляди", обявиха от кметството във Варна.

Общината ще действа особено твърдо с хотелиерите, които укриват клиентите си и така ощетяват местната хазна с туристическата такса. Други пък с години не я плащали и те ще бъдат първите на мушката.

Около 600 хиляди лева към момента са натрупаните задължения към община Сливен, предимно от такси по концесионни договори, лихви и надчети. Длъжниците вече са предупредени, че трябва до месец да погасят борчовете, съобщи зам.-кметът по финансите Румен Андонов.