Бюджет 2017 ще бъде планиран с минимален дефицит, клонящ към нула, а във финансовата рамка на държавата за догодина не е заложена промяна на данъчната политика. Това обявиха пред „Труд“ заместник-председателите на Комисията за бюджет и финанси в парламента Диана Йорданова (ГЕРБ) и Димитър Танев (Реформаторски блок). Те са единодушни, че основни параметри в бюджета ще са секторите здравеопазване и образование.

„В момента вървят процедури и се водят разговори с експерти от различните министерства. Скоро ще имаме конкретни параметри по отделни пера“, уточни Диана Йорданова.

Бюджет 2017 трябва да бъде внесен за гласуване от Министерски съвет в парламента до края на октомври.

„Очаквам разговорите на ниво парламентарна група с финансовото министерство по бюджета да започнат още през септември“, коментира депутатът Димитър Танев. 

Според него, освен че не се налага актуализация на сегашната финансова рамка, натрупаният излишък от близо 3,3 млрд. евро към края на август 2016 г. ще бъде добра основа бюджетният дефицит тази година да бъде по-нисък от заложените 2% от Брутния вътрешен продукт. По думите му в новата финансова рамка на България е предвидено отново 1 млрд. лева за подпомагане на общините, чрез които се извършва санирането на жилища.