Столичани няма да плащат по-високи данъци и такси догодина. Това стана ясно вчера при представянето на проектобюджета на Столична община за 2015 г. 

„Бюджетът за следващата година се предвижда да бъде над 1,46 млрд. лв., което е сравнително равно на проекта за бюджет за 2014 г.”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Със 705 млн. лв. в столицата ще се строят нови детски градини, ще се ремонтират улици и ще бъдат пуснати в движение нови 9 км метролинии и 9 метростанции. Толкова е бюджетът на капиталовата програма на Столична община. Над половината от парите – 391 млн. лв., са европейски средства.

Фандъкова увери, че напролет метрото ще бъде свързано с летище София и с Бизнес парка в „Младост 4”, което означава, че още 90 000 пътници ще ползват най-модерния и удобен градски транспорт.

„Столичната община залага и на завършването на пет нови детски градини и ще започне строителството на нови осем”, обясни още столичният кмет. 

Ново училище пък ще отвори врати в район „Кремиковци”, а в Първа английска гимназия ще бъде изградена пристройка и надстройка. Планиран е и ремонт на парка около НДК. 

Ще бъдат обновени бул. „Цариградско шосе”, бул. „Сливница” в участъка на надлеза при „Захарна фабрика”, както и булевардът в пространството от НДК до Южния парк. Пешеходната зона на бул. „Витоша” също ще бъде довършена.