Данъчните оценки на жилищата в отделните райони на София ще бъдат преизчислени според старото зониране, реши единодушно Столичният общински съвет.

До 30 септември трябва да е готов анализа на предложението за въвеждане на нова система за определянето на таксата за битови отпадъци, която в момента е в зависимост от данъчната оценка на имота.

За същия срок трябва да се изготвят и критериите за определянето на границите на зоните в града, както и разяснителна кампания сред гражданите при въвеждането им в нов вид.

“Данъчната кампания в София започна и върви нормално, което означава, че тя не е компрометирана. Затруднена е обаче за част от гражданите на София, които попадат в новите зони вследствие на решението, което сега отменяме”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

“Мисля, че повечето от нас бяхме изненадани, когато видяхме данъчната карта променена. Тогава се говореше за незначително завишение на данъчните оценки”, заяви председателят на групата общински съветници от БСП Жельо Бойчев.

Като “поправка на една политическа грешка” определи Владимир Кисьов от СДС отмяната на решението за промяна на данъчната ставка.

В хода на днешните дискусии е постигнат консенсус за въпроса, че София се нуждае от нова данъчна карта, каза председателят на групата съветници от ГЕРБ Малина Едрева.

Предложението й, което гласи, че данъчната оценка трябва да е близка до пазарната предизвика остра реакция от страна на Вили Лилков от ДСБ.

“Не можем да имаме претенции към хората с имоти, само защото пазарната им цена е висока”, категоричен бе той.