Бюджетната комисия в парламента отхвърли въвеждането на данък „Уикенд“. Това стана с приемането на второ четене на измененията в Закона за корпоративно подоходно облагане. Въвеждането на новия аналог беше отхвърлено единодушно от депутатите в специализираната парламентарна комисия след повече от два часа разгорещени дебати. 

Той предвиждаше за фирмените джипове, яхти и самолети държавата да възстановява 130 на сто по-малко ДДС, ако те се ползват и за лични нужди – от собственика на колата, негови роднини и приятели или от служителите му. 

За автомобилите с до 5 места на стойност над 5000 лв. и за имотите се предвиждаше по-ниският процент на възстановяване на ДДС да става по специална методика, която отчита колко се ползват за бизнеса и колко за лични цели.

Другата изненада е двойно по-ниското смъкване на тавана за плащанията в кеш. От Министерството на финансите предложиха прагът да бъде намален от сегашните 15 000 лв. на 5000 лв. Бюджетната комисия обаче одобри по-плавно падане – до 10 000 лв.

Освен данък „Уикенд“ парламентарната комисия отхвърли и въвеждането на станалия известен като данък „Градина“. Той пък предвиждаше нивите, които се намират в строителните граници на населените места, но още се водят земеделска земя, да започнат да плащат имотен данък. 

Шефката на Бюджетната комисия Менда Стоянова предложи имотен данък да се плаща само за нивите с данъчна оценка над 1680 лв. В крайна сметка обаче депутатите решиха изобщо да не въвеждат този налог заради липсата на каквато и да е информация какви приходи би донесъл той за общинските бюджети.