Изравнено е прилагането на намалената данъчна ставка за настаняване от хотелиери, като тя ще се прилага за всички доставки по настаняване, а не само за тези, които са част от организирано пътуване, предаде БГНЕС.

Предложената ставка от 9 на сто попада в обхвата на намалената ставка по смисъла на европейското законодателство. Това е записано в гласуваните днес в НС на първо четене промени в Закона за ДДС.

Новият размер на данъчната ставка ще влезе в сила от 1 април 2011 г., като по този начин се отчита спецификата на туристическия бранш и по-конкретно практиката на предварително предлагане и сключване на договори за туристически пакети за следващия сезон.

Срещу тази поправка се обявиха съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров, аргументите им логично се свързаха с последиците от кризата върху фирмите.

Костов предложи да се въведе диференцирана ставка на ДДС и за лекарствата, настояване, което датира от 7-8 години, но досега така и не е чуто от мнозинствата в управлението.