Декларацията с баркод за облагане на годишните доходи на гражданите вече е публикувана на сайта на НАП - www.nap.bg. 

Подаването на декларация с баркод гарантира на гражданите, че няма да допуснат технически грешки, тъй като данъкът се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове получени доходи. 

Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от сайта на НАП и да се попълни "офлайн". След попълването й се генерира баркод, който бързо се разчита от системата на НАП и не се налага ръчно вкарване на данните. Затова изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. 

Подаването на декларацията с баркод става с изпращане по пощата или на място в някои пощи, където директно се дава входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 3 май, като в същия срок трябва да бъде платен и дължимият данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. 

При превод на пари към бюджета се попълва само кодът за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".

На сайта на НАП е достъпна и декларацията с баркод за облагане с корпоративен данък. Фирмите подават декларациите си до края на март, като това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадане на направените авансови вноски.