Декларирането на доходите на починали хора е улеснение за наследниците им и всъщност ги предпазва от данъчна ревизия, която е много по-сложна и ангажираща. Това коментира във вторник финансовият министър Владислав Горанов на заседанието на тристранката. 

На него бяха обсъдени предложените промени в данъчните закони, а синдикатите поискаха подаването на данъчна декларация за починали хора да отпадне. “При едноличните търговци заедно със смъртта на собственика умира и дружеството. То обаче остава данъчно задължено лице и следва тежка и ангажираща ревизия”, каза Горанов по повод възраженията на КНСБ. Министърът обаче обяви, че е склонен да се откаже от това предложение, ако то смущава хората и срещу него има възражения. 

“С този текст единствено се опитваме да създадем регламент”, каза още Горанов. НАП да започне да събира такси за подаване на данъчна декларация на хартия, а не по електронен път. Това предложение към Горанов направи Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата. 

Според него така бизнесът ще е стимулиран да ползва електронната услуга, без тя да става задължителна. Бизнесът се противопостави и на идеята на финансовия министър за данъчно облекчение на хора, които си получават доходите по банков път и харчат 80% от тях с карта или през банка. 

Тази мярка щяла да е от полза на хора, на които по банков път се плаща малка част от заплатата, а другите си пари вземат в плик и върху тях не се плащат данъци, обясни Васил Велев от АИКБ. Бизнесът отново поиска и смяна на методиката за такса смет.