Още от началото на 2019 г. автомобилите с газова уредба да бъдат облагани с двойно по-нисък данък от този, който е предвидено по закон да плащат.

Такова предложение правят депутати от политическата група на „Обединените патриоти”, стана ясно в ефира на БНТ. 

„След като влезе в сила Законът за местните данъци и такси, ние ще внесем своите предложения за промени”, коментира народният представител от ВМРО Искрен Веселинов. По думите му мотивите са „политически, икономически и екологически”. 

Колите с газови уредби са може би най-чистите, като изключим електрическите автомобили, и няма логика те да бъдат облагани на общо основание с всички останали, обяснява депутатът и добавя, че същото важи за автомобилите с хибридни двигатели.

„Настоящият закон не прави разлика между различните видове гориво, което е грешка”, посочи още той. 

Припомняме, че промените в Закона за местните данъци и такси предизвика остри дебати в парламента и доведе до вето на президента, което обаче така и не успя да доведе до преосмисляне. Според новата формула данъкът на автомобила ще се определя както на база на конските сили, така и на стандарта за екологичност.

Промените обаче не предвиждат облекчения за превозните средства на газ. Именно това предизвика остри критики, тъй като пропан-бутанът е по-екологично гориво от дизела и бензина.

Иначе по-високата ставка се очаква да засегне около 70% от собствениците на автомобили в България, като според управляващите повишението няма да е с повече от 30%, а според опозицията – с 50%.