България се ангажира да поддържа твърда политика на балансиран бюджет и през 2010-2011 година, а това означава устойчивост на икономиката.

Това заяви след днешното заседание на Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БГНЕС.

Политиката на балансиран бюджет е заложена в конвергентната програма на България 2009-2012 година, която правителството прие на днешното си заседание. Това е един от необходимите документи за приемане в "чакалнята за еврото" - ЕRM 2, обясни министърът.
За в бъдеще правителството ще намалява данъците, ако продължаваме да поддържаме балансирани бюджети, изтъкна Дянков. Балансираните бюджети ще ни позволят и да намалим външния дълг като процент от БВП. Последните анализи показват, че благодарение на стабилната ни фискална политика, благодарение на някои от другите антикризисни мерки на правителството, особено борбата с контрабандата, и в конвергентната програма е заложен икономически растеж от 0,3%. Това е и прогнозата на правителството. Това е базисният сценарии - 0,3%. Оптимистичният сценарии е 1% ръст, песимистичният сценарий остава заложеният в бюджет 2010  - спад от 2%.

За 2010 година прогнозираме допълнителен вътрешен продукт в номинал от 3-4 милиарда лева, каза финансовият министър. България е единствената страна в Европа с увеличена перспектива от кредитните агенции, изтъкна той. Като няма дефицит, това осигурява в бъдеще да не се вдигат данъци. Нашата отлична фискална политика ни дава възможности за повече чуждестранни инвестиции в следващите три години.

Дянков подчерта, че това ще е правителството, което ще намали най-много данъчната тежест за бизнеса. Моята амбиция е данъчната тежест в България в края на мандата на правителството да е най-ниската в ЕС, изтъкна той.

В Конвергентната програма е заложен и плавен преход към еврото. Поема се ангажимент за запазване на валутния борд до влизането в еврозоната. Описани са реформите, предприети през последните 6 месеца от кабинета "Борисов" в различните сектори, както и реформите в следващите 3 години.

Целта е България да стане средноевропейска държава от гледна точка на доходи, обясни Дянков.

За януари, февруари и март целенасочено ще влезем в дефицити и ще направим разходите, които не са били направени от предишното правителство, посочи още министърът, но подчерта, че към края на годината целта на правителството е балансиран бюджет.