Няма завой в икономическата политика. Появяват се нови идеи и се води диалог, заяви министърът на финансите Симеон Дянков по БНТ.

Най-бързо се излиза от кризата, ако се води една дясна политика, смята той. Сивата икономика винаги се увеличава като се вдигат данъците, но ние не говорим за вдигане, а за изравняване, заяви още финансовият министър.

Той цитира изследване на KPMG, според което България е една от десетте страни с най-ниско данъчно бреме за домакинствата. Дянков посочи, че нашата страна единствена не е вдигала данъци в ЕС.

Коментирайки вдигането на здравната вноска с 2% до 8%, Дянков отбеляза, че това се прави, за да се закрепи здравната система не за няколко месеца, а за години напред. Той припомни, че още през 2007 година е било взето решение да се вдигне осигуровката с 2%, като този седми и осми процент са събирани за частни здравни фондове по сметка на БНБ.

Винаги на здравеопазването нещо му е липсвало. Ако се върнем назад във времето, ще видим, че най-честа тема за искане на вот на недоверие е била именно здравето.

"На мен въобще не ми се иска да вдигаме осигуровките", коментира още Симеон Дянков.

Средно на глава от населението в България се харчи около 50% по-малко от предвиденото, отколкото средното в ЕС за здравеопазване – с други думи трябва да се вдигнат парите за здраве, обясни финансовият министър.

Решението за вдигането на осигуровките ще бъде временно, докогато не ни стигат приходите по други графи.