Между 90 млн. и 120 млн. лева е загубата на хазната от незаконна търговия с цигари за 2018 година, изчислиха анализаторите от Института за пазарна икономика. Според икономистите нелегалната търговия е около пет на сто и намалява драстично спрямо десетилетие по-рано. 

Около 3 милиарда лева са постъпленията в хазната от облагането на тютюневи изделия миналата година.

В момента нелегалният сектор е рекордно нисък, което се дължи на няколко фактора – растящите доходи, акцизна политика и ефективна борба с контрабандата, обясни анализаторът Тихомир Безлов: "Ако в Западна Европа приходите в бюджетите им от ДДС върху тютюневите изделия са между един и два процента – говорим за Франция, Германия, Холандия, то в България са 10 процента".

Легалните цигари в България са скъпи, ако ги съпоставим с доходите на населението, изчисли Петър Ганев от Института за пазарна икономика: "В България около 17 процента от дневния разполагаем доход струва една кутия цигари, средното за Европа е 10,8%".

Цените на цигарите в България са сред най-високите в Европейския съюз, ако ги съпоставим с доходите на населението. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, който потвърди, че нивото на контрабандата на цигари е рекордно ниско. Въпреки това експертите не бързат с похвали към управляващите за успешното справяне с проблема. 

Около три милиарда лева са приходите от облагане на тютюневи изделия за миналата година, загубите – между 90 и 120 млн. лева. "Макар и контрабандата на цигари да намалява, е твърде рано да обявим борбата с нея за напълно успешна", убеден е Петър Ганев. Нивото на контрабандата се влияе изключително много от цената на изделията и доходите на пушачите. 

"А когато говорим за контрабанда, със сигурност трябва да погледнем към действията на митниците, полицията, прокуратурата и съда, смята анализаторът от правната програва на ИПИ Иван Брегов: 

"Големи риби хванати няма. Има спад на брой дела на годишна база, свързани с контрабанда. А това предполага, че или контрабандата намалява, или системата не хваща системните играчи. Какъв е профилът на дееца? Предимно това са български граждани – с основно или със средно образование, които са безработни, мотивирани са от чисто социални причини – нещо като поминък на безработните". 

Или казано по друг начин – със сигурност това не е профилът на "големите риби". Също си заслужава да се отбележи, че шумната акция от миналата година, когато бяха разкрити заводи за производство на незаконни цигари, не променя особено данните. 

От ИПИ установяват противоречива съдебна практика при установените случаи на контрабанда. 

Изследването е базирано на данни от 2007 година, когато България стана член на Европейския съюз. С еврочленството дойде и задължително минимално ниво на акцизните ставки, което страната ни достигна поетапно. Затова икономистите изчисляват и т.нар. "ценова еластичност".