Летвата за плащане на пари в брой ще си остане 10 000 лева. Вчера парламентът отхвърли предложеното от правителството сваляне на границата на 5000 лева. Депутатите приеха на второ четене промените в данъчните закони за 2017 г. 

Идеята всички плащания над 5000 лева да се извършват само по банков път бе лансирана като мярка за изсветляване на оборотите. Но депутатите имаха възражения.

"Ако границата се свали от 10 000 на 5000 лева, се отива в неразумна крайност. Ще имаме проблем например при покупката на кола втора употреба", обясни Петър Славов от РБ. 

Парламентът одобри ново данъчно облекчение за гражданите, които правят плащанията си основно по банков път. Отстъпката ще е 1% от дължимия за годината данък, но не повече от 500 лева. Условията са две - всички доходи да са превеждани по банков път и човекът да е правил безкасови плащания в размер над 80 на сто от облагаемите му доходи. Дължимият данък ще се внася без лихви в срок до 30 април на следващата година, прие още Народното събрание. 

С промени в Закона за корпоративното облагане депутатите задължиха фирмите от 2018 г. да подават декларации само по електронен път с електронен подпис. Окончателно бе отхвърлена обаче идеята на финансовото министерство и гражданите да подават данъчни декларации само онлайн. Физическите лица, които подадат декларацията си до 31 март на следващата година по електронен път, ще ползват 5% отстъпка от данъка за довнасяне, но не повече от 1000 лв.

2017 г. ще дойде с по-високи разходи за пушачите. Заради вдигането на акцизите кутия евтини цигари ще поскъпне с около 20 ст., а по-скъпите - с 10 ст. Точни разчети за цените обаче още няма. България е задължена до 2018 г. да достигне минималните нива на акцизите в ЕС.