Двадесет ръководители на данъчни подразделения в столицата и в страната са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това е установила проверката на комисията по досиета, която излезе днес с решение за принадлежност към ДС на ръководни кадри в Националната агенция по приходите (НАП).

Проверката е обхванала 1509 данъчни служители на ръководни постове в агенцията. Обявените агенти са заемали различни ръководни длъжности в различни данъчни подразделения в страната, като се започне от началник на сектор и началник на данъчна служба и се стигне до зам.-ръководител и ръководител на териториално данъчно управление.

От изнесените от комисията по досиетата данни става ясно, че от двадесетте служители само двама заемат ръководни постове към момента.

Първият е Венелин Вълнев (1971) – агент Мариан на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР), вербуван през 1991 г. – управител на учебна база в Доспат от 2007 г.

Вторият е Селят Хабил (1966) – агент Климов на ВКР от 1984 г. и впоследствие на окръжно управление на МВР във Варна по линия на Шесто управление на ДС – началник на сектор в териториалната дирекция на НАП в Бургас от 2008 г.

БГНЕС припомня, проверката на ръководния състав в НАП се извършва по силата на закона за досиетата, според който комисията е длъжна да установи принадлежност към ДС на всички агенции и държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет.

Такива проверки бяха извършени и огласени за Сметната палата, НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията за приватизация, Агенцията за икономически анализи и прогнози и други.