Да бъдат намалени данък печалба и санкциите за фирмите за търговия със скрап, както и обвързването на банковата гаранция с обема на продажбите на компаниите.

Тези предложения отправиха вчера към екоминистерството и Народното събрание двете основни асоциации в бранша.

В момента гаранцията за малките и големите играчи е една и съща - 25 000 лева плюс 5000 за площадка, казаха от Българската асоциация по рециклиране (БАР). Според асоциацията това е един от най-рестриктивно управляваните бизнеси у нас и строгите санкции и изисквания не помагат за намаляването на кражбите, а дори увеличават незаконните действия в бранша.

След 14 януари, когато влизат в сила нови регламенти за площадките за метал, досегашните 2300 фирми за скрап ще се свият на 1600, прогнозират от БАР. Председателят на асоциацията Борислав Малинов е на мнение, че половината от тях няма да спазват новите изисквания и ще преминат в сивата икономика.

"При нас се работи изключително трудно - имаме банкова гаранция, за най-дребното нарушение глобата е между 30 000 и 100 000 лв., и за най-малкото нещо могат да ти вземат разрешителното", заяви Малинов.

Банковите гаранции, които компаниите трябва да депозират, са на обща стойност от около 32 милиона лева. За тяхното обслужване са изразходвани над 70 000 лева.

"Това са излишни разходи за фирмите, които могат да бъдат използвани за инвестиции и развитие", коментира Иво Георгиев, председател на Асоциация на рециклиращата индустрия (АРИ).

От бранша настояват да могат да участват в единствената европрограма за фирмите - "Конкурентоспособност", тъй като в момента за тях това е невъзможно.