На извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси депутатите гласуваха 0% ДДС на хляба, съобщи NOVA. Комисията обаче отхвърли намаляването на налога от 20 на 9 на сто върху олиото, плодовете, зеленчуците и други селскостопански изделия.

За диференцирането на ставката имаше различни предложения от ГЕРБ и от "Възраждане", но вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев предупреди, че загубите за хазната ще бъдат сериозни, а ефектът - съмнителен.

Цената на хляба може да падне с 20% от 1 юли

"790 млн. на годишна база струва това предложение, но другото, което искам да кажа, е, че специално за земеделските производители, що се отнася до животновъди, плодове и зеленчуци, в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане на тези производители".

Остра дискусия предизвика и срокът за увеличаване на акциза върху тютюневите изделия, с което ще се стигне и до поскъпване на цигарите. Окончателно текстовете ще бъдат гласувани по-късно, тъй като са необходими допълнителни справки, предаде БНР.

В актуализацията на бюджета е заложено покачване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда и 300 милиона лева. Финансовата рамка е изчислена при инфлация от 11.9 на сто и икономически растеж от 2.9 на сто. 

Днес депутатите гласуват на второ четене актуализацията на държавния бюджет. С нея трябва да бъде осигурен трансферът за увеличаване на пенсиите от 1 юли, както и антикризисните мерки. Във вторник на извънредно заседание бюджетът влиза и в пленарна зала.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg