Шофьори на леки автомобили, които са хванати на пътя без винетка, ще могат да платят на място компенсаторна такса в размер на 70 лв. и да продължат пътуването си в рамките на следващите 24 часа. По този начин на тях няма да им бъде издаван акт от 300 лв.

При отказ на заплащане на таксата, актът ще бъде издаван. Ако не бъде заплатен, водачите няма да могат да минат технически преглед или да напускат страната. Това стана ясно след Министерски съвет в четвъртък.

Компенсаторната такса за автомобили над 12 тона ще бъде 175 лв., а за пътните превозни средства между 3,5 и 12 тона - 125 лв.

За тежкотоварните автомобили компенсаторната такса ще се прилага за т.нар. преходен период преди въвеждането на тол таксата за изминато разстояние от 16 август 2019 г. От тази дата тя ще бъде актуализирана в зависимост от приетата тарифа за тол такси, които ще се плащат за територията на България.

Освен това от 1 януари шофьорите ще могат да си закупят уикенд винетка на стойност 10 лв., която им дава възможност да пътуват от 12.00 ч. в петък до 23.59 ч. в неделя. Цените на останалите винетни стикери не се променят.