Всички собственици на автомобили, които не са регистрирали автомобилите си в общината през последните 5 години, ще бъдат глобявани по 20 лева, ако не регистрират МПС-тата си до края на април. Това предложение е направила кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи нейният заместник Минко Герджиков, предаде БГНЕС.

Изпълнението на приходите от данъка върху МПС е 82%. През миналата година се оказа, че над 10 000 собственици не са регистрирали автомобилите си. Тогава общината предприе мерки като изпрати покани към всички собственици. Очаква се след предложението на Фандъкова приходите да се увеличат допълнително.

Минко Герджиков представи отчета по бюджета за миналата година. Над 97% са събраните приходи от данъчни служби. Над 70 млн. лева са събрани от стари вземания. Изпълнението на приходите от данък недвижими имоти е 91% - при планирани 76 млн. лева са събрани 70 млн. лева. При планирани 173 млн. лева приходи от такса битови отпадъци, са събрани над 180 млн., като 50 млн. са стари плащания. Процентът на събраните приходи от неданъчни такси е 85.

Неизпълнението се дължи на факта, че заради кризата намаляха издаваните строителни разрешения и продажби на земя. Има решение на Столичния общински съвет за продажбата на апартаменти общинска собственост на стойност 17 млн. лева. Общината е постигнала споразумение с Общинска банка и ДСК да опростят процедурите по отпускането на кредити на граждани, които желаят да закупят общинско жилище.

Изпълнението на инвестиционната програма на общината е на 90%, което се дължи на отлагането на инфраструктурни проекти за тази година. В периода март-април ще започне изграждането на кръстовището на две нива, чието изпълнение трябваше да започне през 2010 г.

Герджиков обясни, че реализацията на проектите не е започната, за да не се затруднява допълнително трафикът в столицата. Предстои да се инвестират допълнителни 100 млн. лева в изграждането на втория метродиаметър. До този момент са инвестирани 86 млн. лева.

Събраните приходи от външна реклама са 2,8 млн. лева. За тази година общината залага 6 млн. лева приходи. Стана ясно и че повечето организации са изплатили старите си задължения към местната власт.

На този етап длъжник номер 1 остава СУ "Св. Климент Охридски", който дължи на общината близо 7 млн. лева за такса смет.