Нов вид данъчно облекчение ще може да ползват гражданите от тази година.

Хазната ще опрощава 1% от дължимия за годината данък на тези, които са получили 100% от доходите си по банков път и са изхарчили 80 или над 80% от тях също по банков път.

Максималният размер на сумата, която може да бъде опростена обаче, не трябва да надхвърля 500 лв. 

Мярката бе приета още през 2017 г., но за първи път ще се прилага сега при подаване на данъчните декларации за доходите от 2017 г. Тя бе въведена с идеята да се стимулират разплащанията по банков път и да се изсветлят оборотите на търговците.

Законът не предвижда данъкоплатците да представят някакви придружителни документи към данъчната декларация, за да ползват новата преференция. Т.е. от тях не се изисква да доказват с платежни нареждания и бележки за плащания с банкови карти, че са изхарчили безкешово поне 80% от доходите си.

В същото време от НАП предупреждават, че доказателства могат да бъдат изискани допълнително и данъчните да извършат проверки.

"Нямаме намерение да проверяваме всички данъчни декларации, а само тези, за които има индикации за риск. Изхождаме от позицията, че хората са добросъвестни", разясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

По думите му НАП ще иска позволение от данъкоплатеца да разкрие банковата тайна, за да може данъчните инспектори да проверят паричните му потоци. 

За да се ползва 1%-овата отстъпка от данъка обаче има и други условия. Едно от тях е да няма никакви просрочени публични задължения - условие, което от тази година вече се прилага и за всички останали данъчни облекчения.

От началото на февруари данъците ще могат да се плащат директно по банкова сметка на НАП в БНБ, без да се удържат такси, съобщиха от приходната агенция. Това ще става от ПОС терминали в офисите на НАП или чрез интернет в специално приложение.

Информацията за платения данък ще постъпва веднага в НАП, а не с ден закъснение, както досега, когато се ползваха услугите на търговски банки.