Има задържан за хакерската атака срещу сървърите на Националната агенция за приходите. Арестуваният е 20-годишен от София, работи като служител на компания за киберсигурност, съобщи за БНР Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

Заподозреният е задържан вчера следобед, той не е осъждан или криминално проявен. При обиските на младежа са намерени голямо количество компютри и сървъри. Извършва се анализ на данните в тях.

Продължава разпитът му за евентуалните мотиви.

Пред „Хоризонт“ Колев уточни, че в резултат на активна работа е достигнато до определена информация и вчера следобед лицето е било задържано: „Бяха иззети множество компютърни устройства, чийто експертиза продължава в момента. Тя е съвсем първоначална, тъй като всичко е криптирано, но се съдържат данни, сочещи неговата съпричастност към извършването на това деяние“.

„На този етап не можем да говорим с абсолютна точност (за евентуални съучастници - б.р.), тъй като разследването е в съвсем начална фаза и предстои много работа, така че ще се изясни цялостната картина“, поясни Явор Колев в предаването „Преди всички“.

Той допълни, че фирмата, в която работи заподозреният, няма никакво отношение към предполагаемото престъпление. Той извършвал тестове на компютърни системи и мрежи за уязвимост: "Но при него има едно размиване между т.нар. бяло и черно хакерство".

„Работи се по всички версии, нищо не е отпаднало“, каза още началникът на отдел „Киберпрестъпност“.

Премиерът Бойко Борисов междувременно поиска младежи като задържания хакер да бъдат привлечени да работят за службите. В коментар по темата Борисов определи 20-годишния младеж като уникален.

Борисов благодари на МВР и ГДБОП за добрата работа по залавянето на младежа, който е задържан и се предполага, че е съпричастен към кибератаката над сървърите на НАП. За момчето каза: „Просто уникални мозъци имаме и много е важно да намериме начин за такива, Горанов, да има възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват службите, а и ние самите, за да не ни нанасят такива щети, и след това да им се повдигат обвинения, а да ги привлечеме да работят в полза на държавата, такива вълшебници“.

Борисов отбеляза още, че България не е единствената страна, в която се случват кибератаки.

„Не случайно и в Германия хакнаха, и в Щатите, защото това е един вид, показваш, че уменията ти са надраснали това, което киберзащитите имат“, подчерта премиерът.