„Степента на уязвимост на системите зависи от много фактори. Решаването на проблемите не е еднократен акт и няма как да се реши в рамките на месец или два“.

Това заяви пред БНР Васил Грънчаров – директор на Дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ в Държавната агенция „Електронно управление“, която днес организира кръгла маса на тема „Новата нормативна уредба в сферата на мрежовата и информационната сигурност, предизвикателства и решения“.

След хакерската атака в системата на НАП бяха разпоредени указания за повишаване на нивото на мрежовата и информационна сигурност, припомни Грънчаров в предаването "Преди всички". По думите му голяма част от мерките са изпълнени, за други – е необходимо още време и ресурс:

„След случая с НАП масово в публичното пространство се коментираше въпросът с това дали е направен технологичен одит, дали са установени проблеми и т.н. Технологичен одит и предприемане само на технологични мерки са част от необходимостта да бъдат предприети мерки за повишаване на мрежовата и информационна сигурност. Необходими са организационни мерки и система за управление на сигурността на информцията“.

Преди местните избори се подготвя план за организиране дейността по повишаване на мрежовата и информационна сигурност.

„Установили сме контакт с ЦИК, имаме добро взаимоотношение. Необходимо е чисто организационно това да бъде предварително направено“.