Все още продължава проверката на футболните клубове от А група - и собственици и футболисти, каза директорът на НАП Красимир Стефанов пред бТВ.

Оказа, се че има пряк фискален ефект от тези проверки - досега проверката на клубовете донесе 8 млн. лева на хазната.

"В резултата на нашите проверки дисциплинирахме този бранш, счетоводството не им е най-силната страна", посочи Стефанов.

"По отношение на корупционните прояви и от къде идват парите им и къде отиват - именно затова предлагаме средства над 5000 лева да се дават само по банков път. България е единствената държава в ЕС, която няма праг за плащане в КЕШ, което научих сега на европейска среща на ръководителите на приходните агенции в Естония", подчерта Красимир Стефанов.

"Музикалните дейци от фолка от рока много подпомагат НАП, дори ни молят да им препоръчаме счетоводители. За Васил Найденов знаят всички, че дойде при мен, призна, че не е плащал данъци и обеща да си плати всичко, което дължи. По отношение на банковата тайна на съвещанието на върха в Естония разбрах, че ние сме единствената приходна агенция, която няма достъп до банковите сметки, вкл. и на физическите лица. Това, което правим в момента е да уедниквим данъчното законодателство с европейското", посочи Стефанов.

Това не значи, че достъпът до банковите сметки ще е безразборен и всеки данъчен ще има достъп до банковите сметки. По повод предложената от Волен Сидеров операция "Възмездие" за проверка на Иван Костов, Стефанов каза, че бившият премиер си е подал декларацията и пред Сметната палата, но от НАП проверяват информацията.

Все още не е взет швейцарският диска с информацията, купен от германското правителстгво. Той все още не в България, но Стефанов припомни, че там има информация за около 200 млн евро, принадлежащи на български граждани.

Има средства от тези пари, които са законни придобити, но Стефанов отказа да каже за колко българи става дума в тази информация. На всички е ясно, че през последните 20 години укриването на данъци е станало национален спорт, отново повтори директорът на НАП.

Той отново подчерта и колко много са укривали данъци увеселителните заведения по морето. Със сигурност ще бъдат изпълнени планираните над 12 млрд. приходи от данъци, подчерта Стефанов. Това той каза и вчера при изслушването си в Бюджетната комисия в НС.

Тази година се вижда, че има работеща данъчна администрация. На срещата в Естония Стефанов научил една методика, практикувана в Швеция и Ирландия - метод на засрамване. Има регистър на гражданите, които не плащат данъци и подлежат на обществено засрамване, подчерта Стефанов.

Данъчната тайна, когато се стигаше до полемика в НС имаше коментари, че едва ли не всеки ще има достъп до тази тайна. Сега вървят разговори на политическо ниво, защото досега няма политическа воля за това. Стефанов каза това по повод предложените промени в данъчното законодателство.

"Това, което предлагаме е забрана за прехвърляне на фирми при задължения, каквито случаи има на социално слаби, вкл. и на безнадеждно болни хора. За последните 6 години от подобни прехвърляния загубата за хазната е от около 6 млрд. лева. За тази година от прехвърлянията, които сме успели да предотвратим са за 1 млрд."