Да спре увеличението на местните данъци за времето на своя мандат, ако стане кмет на София, обеща днес общинският съветник и кандидат на БСП за кмет Георги Кадиев.

Кадиев представи опорните точки в кампанията си и принципите си за управление на София. Програмата му за евентуалния мандат е под мотото: "Граждани на София, вие сте моя работодател", а един от основните му принципи е "отговарям лично за всички действия на общинското ръководство".

Той обещава също "да няма любимци при обществените поръчки". За нетърпимостта си към корупцията той даде пример с приятелския кръг "Котараците", които продължавали да се въртят около Столична община и да смучат от нея, нещо, което би било немислимо при негово управление. Ако Кадиев стане кмет на София Йорданка Фандъкова, Андрей Иванов, за който бяха изнесени скандални факти около имотите му и арх. Петър Диков няма да имат място в Столична община, обеща той.

Кандидатът за кмет и екипът му смятат да въведат референдумите по ключови въпроси на столицата, да предложат нов устройствен план, да спрат презастрояването, да изкарат общинския полицай на улицата срещу престъпниците. На пенсионерите той и колегите му ще предложат безплатен градски транспорт в извънпиковите часове. На младите майки - безплатна детска кухня.

В неговата програма фигурира по-евтин завод за битови отпадъци, нови тролейбуси, трамваи, автобуси и градска железница. Кадиев вярва,че ще успее да отстрани бездомните кучета по хуманен начин, колите от тротоарите, ще има още 100 км. велоалеи, мрежа от централни пешеходни улици. Линейките ще идват навреме, за да спасят живот, ще има качествено лечение в общинските болници, обещава червеният кандидат.

Днес Георги Кадиев, заедно с колеги от групата леви общински съветници ще подпишат жалба до Софийския административен съд да постанови решение, което да отблокира забраната за референдум относно презастрояването в район "Искър".

Скоро ще ви дам документ "Моят първи работен ден", в който фигурира идеята за работна група, която в рамките на 10 дни да докладва цялата правна рамка, всички правилници, по които действа администрацията. Това важи и за всички общински фирми и за служителите. Ще изискам копие от всички заповеди на кмета, финансовите отчети, списък на обществените поръчки над 500 лв. на месец, списък на спечелилите фирми. Тази информация ще се предаде на звеното за вътрешен одит, което ще я провери и ще я предаде на кмета за вземане на решения. Това ще даде на Кадиев база за реални анализи и действия. Всеки месец общинските дружества продължават да задлъжняват към доставчици, поради неплащане в срок със 100 млн. лв., което подлежи на сериозна проверка на причините, посочи Кадиев като пример за финансовото състояние на общината.