Намаляването на ставката на ДДС е стара идея на БСП. По-скоро ме изненада позицията на ДПС. Бях заместник-министър през 2005-2007 и още тогава имаше такива идеи. Дебатът не е спирал оттогава и никога не се е стигало до някакъв завършек. 

Това каза финансистът и бивш заместник-министър на финансите в правителството на тройната коалиция Георги Кадиев, бивш депутат от БСП, по повод предложението на БСП за диференцирано сваляне на ставката на ДДС. В предложението в момента няма нито икономическа, нито финансова логика, категоричен е той:

„По това време на годината, когато нито се прави бюджет, нито данъчни закони, няма никаква логика да се прави това. Веднага след избори не виждам също и особена политическа логика. Ако трябваше да се прави, трябваше да бъде преди изборите. По-скоро причината е това, че този дебат никога не стигна до края си“.

Намаляването на ДДС има има два големи недостатъка, сподели Кадиев.

„Единият е загубата за бюджета, а втория голям недостатък – че облагодетелства всички, а не само бедните. Включително и хората с много високи доходи. Дали ще паднат цените, по-скоро съм скептичен. Може би биха паднали цените за лекарствата, тъй като там надценката е регулирана от държавата, но за хранителните продукти по-скоро няма да паднат и ще останат някъде по веригата“.

В мярката Кадиев вижда „някаква надежда за изсветляване на бизнеса, особено на хранителния“. Той обаче е неин противник:

„Когато през 2005 година влязох в Министерство на финансите, ние променихме всичко друго, но не и ДДС. Променихме осигуровките, данък печалба, знаете за плоския данък… Единственото, към което не се насочихме, беше ДДС. Винаги сме считали, че добрата практика е да бъде равна ставката – по-лесно се администрира. Ако правим различни ставки, първо, трябва да имаме много силна данъчна администрация. Не мисля, че нашата е готова сега. Това е данъкът с най-много измама и всяка промяна в него отваря вратата за още повече измами. Освен това възникват много въпроси. Веднага ще ви задам няколко. Примерно, казваме, сиренето ще е с намален данък. А сирене от палмово масло, което не се води сирене?! Кой ще следи!? Защо сиренето, а не кашкавалът? Практиката показва, че навсякъде, където има намалени ставки, веднага се увеличават данъчните измами“.

Диференцираните ставки в ЕС, според Кадиев, са „наследена лоша практика, към която не трябва да се стремим“, а за да се компенсират намалените ставки в тези страни, има по-висок данък печалба и данък върху физическите лица.

„Няма обективна мярка колко трябва да бъде политическата субсидия. Чувам, че ДПС искат да се правят разчети. Ама как да правите разчети? Това е все едно аз да ви какъв е вашият разчет колко искате да ви е заплатата. След като хората масово казаха „да бъде един лев“, тогава пък нека бъде един лев!, каза Кадиев. По повод риска партиите да станат слуги на олигархията, той коментира:

„Има ли някой, който мисли, че партиите се издържат единственото от субсидия?! Няма такава! За мен субсидията играе ролята по-скоро на смокинов лист, на някакво оправдание, когато имаш разходи, откъде са ти дошли приходите. Истината е, че купуването на гласове, което е масово, изцяло минава от черна каса…

Тук опираме по-скоро до личния морал на ръководителите на партиите, а не толкова до законодателство.  Каквото и законодателство да направите, винаги ще има кой да го заобиколи, ако иска“.