Собствениците на кафе-машини или на апарати за закуски и играчки трябва да ги оборудват с касов апарат до края на октомври. Това става ясно от Наредба на финансовото министерство, обнародвана в "Държавен вестник".

Към момента обаче нито една от т.нар. вендинг фирми не е пристъпила към оборудване с фискално устройство.

"Причината е, че все още такива липсват на пазара и дори не е ясно колко точно ще струват. Засега знаем само, че ще бъдат между 150 и 250 лв", съобщи за Стойко Петков от ръководството на Българската вендинг асоциация.

Според Закона за ДДС, ако търговците нямат връзка с данъчните, глобата е до 10 хил. лв., като може да се стигне и до затваряне на търговския обект.

Според Петков от финансовото министерство първо предложили срокът за свързването с НАП да бъде 1 януари 2013 г., но впоследствие той бил съкратен с няколко месеца до 31 октомври.

"Трябва да се помисли за разсрочване, защото няма как машините да се свържат с НАП до тогава, това е абсурд", категоричен бе той. От финансовото министерство обаче заявиха, че към момента не се предвижда ревизия на срока за монтиране на касови апарати.

По данни на асоциацията в България има около 30 000 вендинг машини. Ако приемем, че в София се случва около 40% от този бизнес, то в столицата има над 10 000 подобни апарата, отбелязват от асоциацията. Всеки от тях прави оборот от средно 300 лв. на ден.

"Очаквания ефект за хазната ще бъде незначителен, а разходите за бизнеса са големи - инсталиране на самите устройства, плащане за трансфер на данни към мобилните оператори и т.н.", коментира още Стойко Петков. И пресметна, че цените на стоките, продавани от автомати, ще се повишат между 30 и 70%.