За първи път тази година Националната агенция за приходите ще предостави предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица. Всеки длъжник ще има възможността да сравни служебно въведените данни при електронното подаване на декларациите. Предварително попълнените декларации ще са достъпни на страницата на приходната агенция от 8 март, съобщиха от НАП.

 „Двете големи промени са данни за доходи от търговия в интернет, които ние сме предварително попълнили. А втората е, ако има надвнесен данък, то изрично трябва и се очаква да посочи деклараторът, физическото лице, какво да се случи с този надвнесен данък - дали той да бъде възстановен по банкова сметка, или може, което е нова възможност, той да бъде използван занапред“, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Освен данните за изплатените суми от трудови доходи данъчните ще попълнят в декларациите и доходите от търговски сделки. Тук попълващите декларациите трябва да посочат дали това са продажби на техни лични вещи в качеството им на физически лица - телевизора, предишните ски обувки на детето и т. н., или става дума за действията им като търговци, независимо дали са регистрирани като такива. Важно е да се уточни, че хората, които продават лични вещи по електронен път, а не създадени или купени с цел препродажба, нямат нито задължение да ги декларират, нито дължат данъци за тях.
 
Предварително попълнени в декларацията ще са и данни от сделки с автомобили, както и от покупка на трудов стаж. Продажбата на автомобил, след като е бил притежаван по-малко от 12 месеца, подлежи на облагане.
 

istock
istock

В предварително попълнените декларации няма да има данни за отдаване на имоти под наем на физически лица, което е ангажимент на наемодателите да декларират.
 
При сделките с имоти важи правилото, че продажбата не е облагаема, ако е бил собственост минимум 3 г. на продаващия го и е ползван за основно жилище. Извън облагане остава и продажбата на до 2 имота, които са били собственост на извършващия сделката за поне 5 г.

Декларираме данъците си с QR код

От НАП напомнят, че облекченията за деца в тази данъчна кампания са в размерите от миналата година - по 20 лева на дете. Новите, много по-високи прагове - от 450 лв. на отглеждано дете, които бяха приети от управляващите, ще важат за доходите, получени през тази година, и съответно ще се отразят в декларациите догодина.
 
Започналата през януари данъчна кампания за доходите на физическите лица ще приключи на 5 май, макар срокът за деклариране и плащане да е 30 април, заради великденските празници.

istock
istock

Хората, които имат доходи както като физически лица, така и като еднолични търговци, трябва да подадат декларация и във второто качество, като в нея посочат вече декларираното в декларацията за личните доходи. Запазва се възможността за отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне, но не повече от 500 лв. За да се ползва, не трябва да има данъчно задължение, данъкът да е деклариран по електронен път и платен преди 31 март.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg