Проблемът със събираемостта на акциза върху горивата се задълбочава. За първите два месеца на годината в хазната са влезли с 34 млн. лв. по-малко от налога спрямо същия период на м.г., сочи февруарският бюлетин на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета.

Още през м.г. събираемостта на налога не вървеше според очакванията и в крайна сметка агенция “Митници” не успя да изпълни плана си за този данък със 130 млн. лева.

Сега положението се влошава, защото заложените през 2013 г. приходи са по-високи, отколкото през м.г. Тази година бюджетът трябва да събере 4,31 млрд. лв. от акцизи, т.е. със 180 млн. лв. повече спрямо плана за 2012 г., който обаче не беше изпълнен с 82 млн. лева.

“Изоставането е заради голяма сума на възстановен акциз през януари. През февруари ситуацията се подобрява”, обясниха от агенция “Митници”.

Забавяне има и при акциза върху цигарите, който е с 9,5 млн. лв. по-малко спрямо февруари 2012 г. Обяснението е в пълната забрана за тютюнопушенето на обществени места.

В събираемостта на данъците като цяло за първите два месеца има видимо изоставане, макар че е напълно реалистично то да бъде наваксано. Точна оценка не може да се направи, защото Министерството на финансите не публикува плана за приходите на данъчните и митниците по месеци.

През януари и февруари в хазната са внесени със 120 млн. лв. повече данъци в сравнение с м.г., но за цялата година в бюджета са заложени към 1,3 млрд. лв. извънредни данъчни приходи в сравнение с 2012 г.

Постъпленията от ДДС засега вървят добре и са с 250 млн. лв. повече от м.г., като общо за 2013 г. превишението трябва да достигне 800 млн. лева.

Част от забавянето в приходите е обективно - заради новите срокове за внасяне на данък печалба, обясняват от МФ.

Към края на февруари фискалният резерв възлиза на 3,9 млрд. лева. Натрупаният бюджетен дефицит е 732 млн. лв., което е със 167 млн. лв. повече в сравнение с февруари 2012 г.