Утре – 5 май, изтича срокът за деклариране и плащане на данъка върху доходите на физическите лица за 2020 г.  Едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации до 30 юни 2021 г.

В случай че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 5 май.

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП.

Към 28 април са подадени декларациите на над 412 хил. души пред НАП. По-голямата част - близо 85% от декларациите са подадени по електронен път с ПИК или КЕП. 19 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, съобщават от НАП.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили хонорари през 2020 година, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода

istock
istock

Съгласно чл. 80, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица лице, което не подаде в срок данъчна декларация по този закон, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg