Правителството увеличи и основната месечна заплата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП). Така шефът на НАП вече ще получава 7000 лв. считано от 01.10.2023 г.

Това е първа промяна на основна месечна заплата за лице, заемащо тази длъжност, след 2021 г., като до момента основното месечно възнаграждение на изпълнителния директор на НАП е било в размер на 6050 лв., посочват от Министерски съвет.

За увеличението е отчетена спецификата на работа и отговорностите на изпълнителния директор, като решението е обусловено от приноса на ръководителя на НАП за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на приходната агенция, свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията на данъчно задължените лица и развитието на предоставяните електронни услуги от НАП, аргументират се от правителството.

Вижте кои директори на болници взимат огромни заплати

Освен директора на НАП правителството прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2023 г. в размер на 25 млн. лв. за увеличаване на възнагражденията на служителите в Националната агенция за приходите (НАП) и в Агенция „Митници“.

istock
istock

С постановлението се реализира цялостна политика по доходите в приходните агенции, като ще се подобри балансът в нивата на заплащането на служителите в двете институции. Взема се предвид, че агенциите предприемат все повече мерки за модернизация и адекватност на администрацията за изпълнение на заложените планове за приходи и тяхната събираемост. Увеличението на заплатите на служителите ще създаде условия за засилване на мотивацията за изпълнение на целите на приходните агенции, посочват от Министерски съвет.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg