Само вчера - на 1 януари 2019 г., са купени 380 хиляди електронни винетки, или на всеки 20 секунди се е купувала по една. Това каза председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов пред бТВ тази сутрин.

От старта на системата за закупуване на електронни винетки на 17 декември 2018 г. до 1 януари 2019 г. са постъпили 1,5 милиона лева от закупуването на винетки, допълни той.

Глосов обясни, че потребителите срещат трудности при боравенето със системата, но не би трябвало да има проблем при купуването им, независимо дали се взимат през терминал, уебсайт или мобилно приложение.

Шефът на Пътната агенция каза още, че глоби няма да бъдат налагани на шофьорите, чиито винетки важат и през 2019 г., но не са конвертирани в електронни. При залавяне на нарушител, тол полицията няма да събира глобата в брой, тя ще може да бъде платена само чрез ПОС-терминал или по банков път – в срок от две седмици. 

Инж. Глосов посочи, че ще бъде съставена нова карта, която да показва за кои пътища ще бъде необходима такса.

Заявленията за безплатни електронни винетки за хора с трайни увреждания ще се приемат от днес, съобщи Агенцията за социално подпомагане.

От 1 април няма да се изискват копия от експертните решения на лекарските комисии и от свидетелството за регистрация на лекия автомобил.

Предвиден е 7-дневен срок за обработване и одобрение на документите, считано от датата на подаването им.

Право да бъдат освободени от такса имат хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания.

Те имат право да получат една годишна винетка за един лек автомобил, собственост на член от семейството или съпружеска съсобственост с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 150 конски сили.