Аутсорсинг бизнесът продължава да чупи рекорди. За седма поредна година секторът на кол центровете и изнесените услуги бележи двуцифрен растеж и вече достига 3.6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни.

Това показват данните на Българската аутсорсинг асоциация за 2017 г.

Делът на сектора на изнесените услуги в БВП отбелязва стабилен растеж през последните години, като за 2014 г. той е 2.8%, a за 2015 г. - 3.4%, съобщи изпълнителният директор на БАА Светослав Иванов пред Блумбърг тв.

Той отбеляза, че добрият темп се дължи на редица фактори, основните от които са свързани с квалифицираната работна ръка и запазването на плоския данък.

За да продължи развитието обаче, са нужни и добри пътища, както и големи офис сгради. Допълнителен плюс е добрата връзка между бизнес, образование и държава, изтъкна той.

Индустрията на изнесените услуги се развива не само в София, но и в по-големите градове като Пловдив, Бургас и Варна, показват данните на БАА. Че страната ни е повече от привлекателна за аутсорсинг индустрията, се потвърждава от различни проучвания.

Още пред 2015 г. България бе поставена на водещото място в Европа. Тогава от бранша обявиха, че в идните пет години бизнесът може да разкрие нови 45 000 работни места. По това време обаче липсата на кадри и хора, които говорят езици, бе проблем.

"Годишният оборот на аутсорсинг индустрията е 1 млрд. евро. Очакваме тази цифра да се удвои до 2020 година", заяви бившият президент Росен Плевнелиев по това време.

За последните 10 години приходите на българските ИТ компании са отбелязали растеж от 600%, изтъкна той.