Лихвари търгуват с гласовете на длъжници. Такива сигнали за изборни злоупотреби са постъпили в МВР, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред БНТ. Разследващите вече проверяват 7 случая за изборна търговия.

В МВР до момента са постъпили 23 сигнала за изборна търговия. Най-разпространеният случай е изборен алъш-вериш на лихвари. Те принуждавали хората, взели заем от тях, да гласуват за определена партия. Освен заведените 7 досъдебни производства, полицаите извършват и 10 предварителни проверки по сигналите.

"Повечето от тях са свързани, разбира се, с изборна търговия. Установени са лица, които са се опитвали да продават гласове, както и лихвари, които използват задлъжнялостта на други лица", заяви Филип Гунев.

Засечена е и друга изборна злоупотреба при подписките, с които партиите се регистрират за изборите. Затова вече всеки, който желае, може да провери в ГРАО дали ЕГН-то му не е откраднато за попълване на бройката. В Комисията за защита на личните данни вече работят по такъв случай.

"Подадена е жалба от дама, която е упражнила правото си на заявление за достъп до свои лични данни като е попълнила формуляр с искане на информация до Главна дирекция ГРАО. ГРАО прави справката и връща информация, че да, данни на това лице действително фигурират под подписката на една партия, малка непарламентарно представена партия", пояснява Десислава Тошкова от Комисията за защита на личните данни.

Заявления за проверка могат да се изпращат по пощата до Министерство на регионалното развитие или на имейл. Ако не сте се подписвали в подкрепа на партия и установите такава злоупотреба, можете да изискате името ви да бъде заличено. Глоби от 500 до 100 хиляди лева грозят нарушителите по веригата на личните данни.