Фирмите, които развиват производствена дейност в общини, където безработицата е с 25% по-висока от средната за страната, няма да плащат данък върху печалбата.

Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които бяха приети от Министерски съвет.

Сега данъкът се преотстъпва на компаниите, които развиват дейността си в райони с безработица с поне 35% над средната за страната. С промените обаче се въвеждат допълнителни условия, за да могат компаниите да ползват облекчението.

Фирмите трябва да поддържат поне 10 работни места, като 50% от тях трябва да са заети пряко в извършваната производствена дейност.

Освен това поне 30% от персонала трябва да са хора, които имат постоянен адрес в общини, където безработицата е с 25% по-голяма от средната за страната.

Целта на промените е повече фирми да могат да се възползват от облекчението, но само ако наемат хора от съответния регион. За да влезе в сила облекчението за преотстъпване на корпоративния данък, страната трябва да получи разрешение от Европейската комисия.

И през 2014 г. на земеделските производители да се преотстъпват 60% от корпоративния данък, гласят приетите от кабинета промени. Но и за това облекчение трябва да се получи одобрение от Брюксел.

Няма да се облагат с корпоративен данък приходите от лихви, които фирмите получават по корпоративни облигации, търгувани на фондовата борса, предвиждат още промените.

Няма да се облагат и доходите от лихви по заем, предоставен от банка или компания от страна в ЕС, ако те са издали облигации и постъпленията от тях са предоставили като заем на компания в България.

Така няма да се облагат лихви, които български фирми изплащат на компании майки от ЕС, ако за да предоставят заема на българската фирма, чуждестранните собственици са пуснали облигации.