Данъчни от звеното за фискален контрол в НАП започнаха масови проверки на най-големия открит пазар на Балканите, който се намира в Димитровград. Акцията срещу укриването на приходи и неспазване на законодателството стартира в 8.30 ч. на 18 декември, неделя. Инспекторите от НАП са проверили повече от 22 обекта, като са установени 20 нарушения.

Общо 15 от констатираните нередности са неиздаване на касова бележка, трима от търговците са работили без фискално устройство, други не са притежавали свидетелство за регистрация или са издавали документи за продажба без необходимите реквизити. 

Преди да се легитимират, данъчните инспектори са наблюдавали обектите, направили са контролни покупки, приложили са т.нар. способ "таен клиент", вследствие на което са установени нарушенията. На 14 от търговците е наложена административна мярка „запечатване на обект“.

Ще следят паричните преводи към онлайн търговци

Проверките на приходната агенция продължават, като целта им е да предотвратят опитите за неотчитане на приходи и да предпазят потребителите от недобросъвестни търговци.

istock
istock

От НАП препоръчват на гражданите да изискват касова бележка при покупка на стоки и услуги, като по този начин те ще гарантират потребителските си права и ще намалят риска търговците да укриват приходи. Потребителите могат да проверят фискалния си бон и дали той е получен в сървърите на НАП, като използват мобилното приложение на приходната агенция - NRA Mobile, достъпно за Android и IOS устройства, припомнят данъчните.

Сигнали за неиздаване на документ за продажба, гражданите могат да подават на телефони: 02 9859 6801 или 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор. Повече информация за възможностите за връзка с приходната агенция може да се намери в сайта на НАП.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg