Митничарите вече ще ни питат и за джобните. На границата ще трябва да обясняваме с колко пари тръгваме и за какво ще ги харчим. Сега декларираме само над 10 000 евро.

Подготвена промяна във валутния закон обаче ще разреши на митничарите да ни проверяват и за най-дребните суми. Идеята е данъчните да получават информация кой и колко пъти пазарува в чужбина.

Митничарите няма да проверяват всички, а предимно тузари. "Безумно е да ни тарашат като престъпници. Нито пък сме длъжни да се обясняваме за какво ще харчим парите си", възмутиха се бизнесмени.

С измененията в закона се предвижда още в 15-дневен срок в БНБ да се декларира всяко откриване на сметки в чужбина, както и купуване на ценни книжа от друга страна без посредник.

Банките и БНБ ще водят регистри на всяка сделка с чужденец за над 100 000 лв. Друго изменение е, че местните банки ще могат да извършат плащане, поискано от фирмите за закупуване на имот, акции, дружество и др., само след удостоверяване на декларирането на сделката. Промените във Валутния закон са предложени за ограничаване на прането на пари и финансирането на терористични действия. Увеличават се и правомощията на БНБ, като й се осигурява достъп до данни на публичната администрация.