Три фирми в областта на строителството имат задължения от общо над 9 млн. лева към ТД на НАП-Варна. Най-големият дълг е в размер на 3,6 млн. лева, а другите двама длъжници имали близки суми невнесени дългове.

Около 260 000 лева пък са платили данъчно задължени лица от Игнатиево. Направили го доброволно, след назначените от Агенцията по приходите 38 проверки за съответствие между доходи и имущество, съобщи шефката на варненската дирекция на НАП, Милена Колева.

Ревизиите в Игнатиево бяха разпоредени след серия медийни публикации и репортажи в средата на 2015 г. за джебчийските кланове. Първоначално на мушката на данъчните попаднаха 14 души, но впоследствие проверките обхванаха още лица, свързани с тях. Отчетът на бирниците сочи, че процентът на доброволно деклариране и внесените в срок задължения расте устойчиво.

Намалява и делът на просрочените задължения, за които се налага процедура по принудително събиране. Обект на проверка през миналата година са били и собствениците на над 1 200 луксозни автомобила. В резултат на проверките и покана да актуализират данъчните си декларации, доброволно в бюджета са внесени над 500 000 лева данък „Уикенд”, отчете шефката на дирекция „Контрол“, Ваня Димитрова.

Отказалите да направят корекции са малък процент фирми, на които са възложени ревизии. Те са проверени за това дали имат фирмени активи и как са използвани те за лични цели.

Благодарение на по-меки способи, като телефонни обаждания до длъжниците, през миналата година приходната агенция във Варна е събрала над 1 милион лева просрочени задължения, отчете шефът на дирекция „Събиране“ Мирослав Нонев.

Продължава и използването на по-твърдите способи, в резултат на които са събрани просрочени задължения за 384 милиона лева, със 17 милиона лева повече от предходния отчетен период.

През 2016 година данъчните във Варна са провели 238 публични търга, на които е продадено движимо и недвижимо имущество на длъжници. В бюджета от тях са постъпили над 953 000 лева.