Повече от 900 хил. лева задължения към държавата е натрупал за година петричанин през фирми, регистрирани на името на македонски граждани, съобщиха от офиса в Благоевград на Териториалната дирекция на НАП - София. Схемата за източване на пари е разкрита от служители на НАП и цялата преписка е предадена на прокуратурата.

Измамникът регистрира в България фирми на възрастни македонски граждани, получава от тях генерално пълномощно и започва да работи, трупайки дългове, пише в съобщението. За по-малко от две години той е успял да регистрира седем фирми, а всяка от тях е натрупала дългове между 100 и 200 хиляди лева.

Част от фирмите петричанинът е регистрирал първо на свое име, а впоследствие ги е прехвърлил на македонци. За гражданите на Македония, които са влезли в схемата на петричанина, са издадени забрани да напускат България, ако влязат на територията й, но до момента не е известно някой от тях да е посетил страната ни.

Прехвърляне на фирми с огромни задължения на безимотни и неграмотни хора са сред най-практикуваните схеми на измамниците.

Служителите на НАП в Благоевград са открили при проверка фирма, която дължи на държавата над 17 мил. лева.  Фирмата е от н. нар. гастролиращи, които местят регистрацията си в различни
териториални дирекции на НАП в страната. В момента тя е "собственост" на безимотен ломчанин, но е с регистрация в Сандански. Фирмата не осъществява никаква дейност, през нея минават единствено фалшиви фактури, които се използват в схеми за източване на ДДС.

"Колегите работят много професионално и отговорно, използват добрите практики и успяват да стопират подобни схеми още в зародиш", заяви за медиите директорът на офиса на НАП в Благоевград Иван Радев. Това по думите му има не само фискален, но и възпитателен ефект и повишава данъчната култура и отговорност на българина.