Шест хиляди фирми са нарушили трудовото законодателство и ще бъдат глобени. Това стана ясно на подписването на споразумение между Националната агенция по приходите, Националния осигурителен институт и Главната инспекция по труда, предаде БГНЕС.

Директорът на НАП Красимир Стефанов обясни, че фирмите са допускали основно два вида нарушения. Едните не са подавали втората задължителна декларация за размера на дължимите суми за осигуровки към НОИ. Другите – са подписвали договор със задна дата от една година, без да внасят осигуровки на служителите си.

За първия вид нарушения работодателите ще бъдат глобявани до 5 хиляди лева, а за второто нарушение санкцията е 15 хиляди лева. Стана ясно още, че броят на самоосигуряващите се лица спрямо периода от 2009 година е намалял със 17 хиляди, след като облагаемият доход нарасна на 460 лева.

В момента самоосигуряващите се лица са 197 хиляди. Приходите в бюджета на НОИ от самоосигуряващи се лица е нараснал до 210 милиона лева.

Христина Митрева подкрепи идеята, изложена от синдикатите вчера на заседанието на НСТС, 2% от здравноосигурителната вноска да преминат към фонд "Пенсии". Тя заяви, че е по-добре средствата да влязат във фонда, отколкото в резерва на НЗОК, който не се разходва ефективно.

Следствие на реформите по отношение на болничните за първите 9 месеца на годината броят на издадените болнични листа е намалял с около 14%. Заради увеличения осигурителен доход са изплатени с 4% повече обезщетения.

Следствие на проверките на Главна инспекция по труда до момента са констатирани 2000 души, които са работили без трудови договори. Средствата от забавени трудови възнаграждения възлизат на 73 милиона лева. От ГИТ ще продължават проверките основно насочени към земеделските производители и предприятията със сезонен характер.

От приходната агенция имат да събират между 700 милиона лева и 1 милиард лева от осигурителни вноски. Ръководството на агенцията е на мнение, че приходната част ще се изпълни на 100% до края на годината.