Националната агенция по приходите (НАП) изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че дължат данъци за 2023 година, съобщава Националната агенция за приходите.

Напомнянията са насочени към лицата, за които има данни, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и други. Данъците се плащат в срок до 30 април. 

Близо половин милион българи декларираха доходите си пред НАП

Данните са вписани в предварително попълнените годишни данъчни декларации, като информацията за вида на получените доходи е отразена в съответните приложения.

Преди да бъдат подписани и подадени, предварително попълнените данни е хубаво да се прегледат, допълнят и коригират при необходимост, както и да се прецени дали доходите, вписани в декларацията, са облагаеми или необлагаеми, препоръчват от приходната агенция.

Облагаемите доходи подлежат на деклариране, а необлагаемите, каквито например са доходите от продажба на лични вещи, могат да се обявят пред НАП по желание. 

Електронната услуга за подаване на годишна данъчна декларация е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис (КЕП) в е-Портала на приходната агенция. Лицата, които не разполагат с ПИК, могат да го получат за минути и безплатно във всеки един офис на НАП. 

При неподаване на декларация или наплащане на дължимия данък гражданите подлежат на санкции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase