НАП прави данъчни ревизии на 11 висши чиновници, заяви изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Това стана ясно след подписване на споразумение за сътрудничество със Сметната палата. До 2011 г. от Сметната палата в НАП са получени 561 сигнала за несъответствие.

НАП е приключила проверката по 494 от тях и след приключване на проверките са открити сериозни данни за разминаване между притежавано имущество и доходи за 11 лица, заемащи висши държавни длъжности. За това са започнали ревизии, обясни Стефанов.

За 2011 г. НАП откриват несъответствие в декларациите на 167 висши чиновници и НАП е започнала преди две седмици да проверява и тях. След приключването на ревизиите ако се открият сериозни нарушения и има данни за престъпление, сигналите се изпращат на прокуратурата.

Директорът на НАП и председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие. Целта на споразумението е да се подобри работата между двете институции.

До момента и двамата ръководители я оценяват като чудесна, но казаха, че новото споразумение, което сключват, е стъпка напред. Споразумението е и в изпълнение на препоръките на ГРЕКО, организацията за борба с корупцията, която преди време отправи препоръки към институции у нас, предимно свързани със законодателството.