Най-богатият между честните данъкоплатци към момента е 36-годишен столичанин, декларирал 7.5 млн. лева доход за 2014 г., съобщи НАП вчера. Данъчната кампания е в разгара си, като към 19 март общо 32-ма българи са посочили в декларациите си суми над 1 млн. лева. 

Рекордьорът от София не е станал милионер от заплати - по това перо миналата година е заработил само 200 000 лева, а защото е продал дяловете си във фирма и е получил за тях 7.3 млн. лева, уточняват от НАП.

В поделенията на приходните агенции вече са подадени 120 000 декларации за личните доходи, като всяка трета е изпратена по електронен път - с ПИК (безплатния персонален идентификационен код) или с електронен подпис. 

В следващите 40 дни до края на кампанията трябва да постъпят над 350 000 данъчни декларации от граждани.

Ползването на 5% отстъпка от данъка върху доходите на физическите лица става, ако декларацията е подадена онлайн до края на март, гражданинът няма неплатени публични задължения и дължимата сума е преведена по сметката на НАП до края на април, припомня агенцията.

НАП допълва, че дава информация по данъчни въпроси на тел. 0700 18 700 на цената на градски разговор, а Youtube каналът на приходната агенция предлага видео ръководства за попълване на декларации за гражданите.