Националната агенция за приходите продава 20 автомобила, отнети от шофьори, хванати да шофират след употреба на алкохол и наркотици.

Новите търгове са обявени в Портала за продажби на приходната агенция. До дни там ще бъдат публикувани обявления за продажбата на още 17 коли на водачи с положителни тестове за дрога и/или алкохол, казват от НАП.

От края на миналата година до 5 март девет автомобила на пияни шофьори са сменили собствениците си – три са продадени на търг, шест са предоставени за нуждите на бюджетни организации. Една от отнетите коли е била откупена от съсобственика й.

Пияните и дрогирани шофьори намаляват след мярката с отнемането на колите

Към края на февруари в петте териториални дирекции на приходната агенция във Варна, София, Бургас, Велико Търново и Пловдив са подадени съдебни актове за общо 503 автомобила, отнети от шофьори. Датата на първата регистрация на повечето от тези коли е между 1996 и 2004 г.

iStock

Преди да бъде обявен на търг, всеки от тези автомобили е преминал през две законовоопределени фази.

През първата се проучва документално колата – има ли наложени върху нея запори, принудителни административни мерки, нейното местонахождение, състояние и др. В момента се проучват общо 399 автомобила, подадени към НАП със съдебен акт.

62 от отнетите коли са във втората фаза, при която се оценява превозното средство преди да бъде обявено на търг. 48 от отнетите автомобили са в съсобственост, което означава, че държавата може да продаде само половината от тях и затова те се предлагат първо на съсобственика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase